Скулптурна група на Микеланджело, създадена за собствената му гробница, стана за първи път

...
Скулптурна група на Микеланджело, създадена за собствената му гробница, стана за първи път
Коментари Харесай

Последната Пиета на Микеланджело свети с нов блясък

Скулптурна група на Микеланджело, създадена за личната му гробница, стана за първи път обект на голяма реституция в Италия. Реставрацията ще помага на историците на изкуството да схванат последната му пиета, едно от огромните незавършени творби на ренесансовия занаятчия. Микеланджело вае скулптурната група в периода 1547-1555 година, когато е бил на близо 80 години, оповестява уеб сайтът Artnet.

Предварителното разчистване към този момент е разкрило неизвестни до момента детайлности, като следи от  от разнообразни принадлежности, отметки, направени от художника и останки от гипсовата примес, употребена за отливане на творбата през XIX век.

Реставрацията, започнала миналия ноември, само че прекратена от пандемията, е „ първата значима и задълбочена реституция в цялата история на това произведение за повече от четири века живот “, заяви във видео, оповестено от музея Дел’Опера дел Дуомо (Катедралния музей), неговият американски шеф Тимъти Вердон.

Микеланджело възнамерявал да употребява скулптурата като свой надгробен монумент. „ Той я е изваял като удостоверение за своята изкусност и вярата си “, сподели Вердон, отбелязвайки, че реставрацията е „ извънреден мотив за оценка на тази най-лична работа на Микеланджело “.

Оформена от индивидуален блок бял карарски мрамор, това е третата и последна пиета, върху която Микеланджело е работил. сподели Вердон. За разлика от по-известната комбинация във Ватикана и втората Пиета Ронданини, флорентинската не просто изобразява Дева Мария, която в чийто скут е тялото на сина ѝ Исус.  В тъгата си тя е подкрепена от фигурите на Мария Магдалена и стария Никодим, тук представен  като автопортрет на Микеланджело в преклонна възраст.

Възрастният художник работи върху тази творба цели осем години, само че в последна сметка я изоставя. Според основоположника на съвременото изкуствознание Джорджо Вазари в мрамора е имало недостатъци.  Но е допустимо и Микеланджело да е имал проблеми с композицията, в това число къде да сложи левия крайник на Христос, който той в никакъв случай не е издялал.

" В припадък на гняв - казва Вердон - той се е опитал да я унищожи. Все още можем да забележим ясно следите от строшаване в лявата ръка на Христос и други елементи на статуята “.  За благополучие на историята на изкуството, художникът е предиздвикал свои възпитаник да я поправи.

От 28 септември работната площадка на реставраторите ще бъде включена в обиколките с екскурзовод. Групи от петима гости ще се срещат с реставраторите и специалистите от Opera di Santa Maria del Fiore, с цел да научат повече за плана, който се чака да бъде приключен до края на годината. Крайният резултат, споделя Вердон, ще бъде опцията да се оцени статуята отначало, „ с блясъка в мрамора и чистото, безкомпромисно показване на повърхността му, каквото не е виждано от епохи “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР